Angleški valček - počasni valček - Plesni tečaji - Plesna šola - Družabni plesi v paru

Pojdi na vsebino
Angleški valček - počasni valček


Angleški valček, standardni ples, čigar osnovno gibanje je kot enakomerna hoja. Ritem je enakomeren in počasen, zato si z lahkoto predstavljate kot, da ste na sprehodu v dvoje. Glasba angleškega valčka je počasna, umirjena, zdi se kot, da bi božala vaše telo. Počasen karakter plesa vas bo sprostil in umiril. Ker deluje blagodejno na telo in duha, se zna zgoditi, da vas bo ples zasvojil že ob prvih korakih. Angleški valček je ples, ob katerem se razneži tudi najtrši oreh. Ta ples nedvomno velja za najbolj priljuben  standardni ples.

Zgodovina angleškega valčka po nekaterih razlagah sega daleč v leto 1874, ko je bil prednik angleškega valčka prenešen iz Amerike in predstavljen v Angliji kot različica plesa Boston (ples, ki izhaja iz mesta Boston), po drugih pa iz upočasnjenega dunajskega valčka, ki je kraljeval plesnim dvoranam Evrope celo 19. stoletje. V začetku je bil ples šok za Angleže, saj je bil to prvi ples, kjer sta bila partnerja v tesnem kontaktu, poleg tega pa je imel moški roko okoli ženskega pasu. V letu 1921 je bilo osnovno gibanje naslednje: korak, korak, priključek. V letu 1922 pa je postal angleški valček popularen. V istem letu je na prvenstvu zmagal Victor Sylvester z njegovo partnerico. Takrat sta zmagala z za danes osnovnimi koraki: desni in levi obrat, ter menjava (danes se še začetniki naučijo več korakov).

Največji korak pa je angleški valček doživel v letu 1927, ko se je spremenilo osnovno gibanje v: korak, vstran, priključek. Angleški valček je mehak in valovit, kar mu daje poseben čar. Angleški valček je podoben dunajskemu. Oba imata isti takt. Razlikujeta pa se v tempu in nekaterih drugih značilnostih. Angleški valček ima značilno nihajoče gibanje. Karakter valčka naj bi bil nežen in čustven.


Nazaj na vsebino